Sunday, December 19, 2010

+ Bihun Soto Rara +

lame x update blog da..
due to a bulk of tasks n PR need to settle lately..
hik3..;D bdw..today nk share recipe bihun soto..
dis is my feveret dish..kak long i yg ajar wt menu nih..
simple n sedap..
tiap2 kali raye menu nih mmg xpenah miss la..
WAJIB de..hak3..sbb brg2 nk wt die pon xbyk..

ingredients :

1 peket bihun
1 ikat sawi panjang
taugeh
2 keping tauhu (digoreng)
suhun (digoreng, if xnk pon xpe..)

HOW TO : sume bahan di atas celur dlm air mendidih..(separately)
except tauhu jek xpyh celur ok..DONE

UTK KUAH :

4 ulas bawang putih(ditumbuk)
3 biji bawang kecik(ditumbuk)
1/2 inci halia
5-6 sudu makan rempah soto brand "mak siti"
1 sup bunjut ADABI
1 ekor ayam (kerat 16 ke bape2 la ikut suke)
garam secukup rasa

HOW TO :

rebuskan ayam td..klu de kulit ayam pon masukkan jek..
nk bg die de stok ayam..then ble da agak2 ayam tu da masak dlm 45minit la..
then angkat isi ayam td..(if tulang ayam xpayah angkat).
pastu biarkan isi ayam sejuk, ble isi ayam da sejuk bole la siat-siatkan isi syam tu..after da siat-siat tu, tulang ayam tu masuk balik dalam air rebusan ayam tadi..
then, bawang kecik n bawang putih n halia yg da siap tumbuk tadi..
tumiskan bawang tu atas kuali lain..ble da nk dekat garing ( JGN GARING SGT!)
masukkan bahan-bahan yg ditumis tadi dlm air rebusan tu..
n masukkan rempah soto dlm 5-6 sudu makan rempah soto "mak siti"
next, masukkan sup bunjut td..
then, masukkan garam secukup rasa..
bile da mengelegak..tutup api ..DONE



UTK KICAP PEDAS :

9-10 tangkai cili padi (klu nk pedas tmbh lagi)
1 1/2 sudu makan gula
1 sudu teh garam
kicap manis/masin (agak2 jek kuantiti die)

HOW TO :

mule2 masuk kn sume cili padi td..
masukkn kicap n sikit air..
pastu masukkan garam n gula..
n blend..pastu masukkan dlm periuk n masak atas api..
smpi da pekat kuah kicap 2..
then tutup api..
DONE

okeh. selamat mencuba..
serious sgt la senang..;D

muah3..
RaRa cUTE !

0 comments:

Post a Comment